miercuri, 30 mai 2012

Aleragatorii

Dupa ce vreme indelungata a fost asezata in fata Ateneului Roman, Statuia Alergatorii se gaseste acum intr-un mic scuar din fata Ministerului Industriilor, chiar la intersectia dintre Calea Victoriei si Strada Biserica Amzei. Este opera sculptorului Alfred de Boucher, realizată in anul 1913. Monumentul are o inaltime de 1,70 metri si este asezat pe un soclu din piatra. Este un grup statuar realizat in bronz, care infatiseaza trei tineri alergand, cu bratele intinse inainte, iar numele sau in limba franceza este "Au but!"

sâmbătă, 26 mai 2012

Anton Cehov

Anton Pavlovici Cehov (17 ian. 1860 - 2 iul. 1904) a fost un prozator si dramaturg rus, al carui bust l-am intalnit tot in Parcul Herastrau.
Cehov s-a nascut la Taganrog, un oras de la Marea Azov. Intre 1867 si 1879, face studii primare si secundare in orasul natal. Frecventeaza teatrul si conduce o revista a elevilor. Dupa fuga tatalui sau la Moscova, este nevoit sa acorde meditatii. In 1879, incepe studii de medicina la Moscova si-si ajuta financiar familia, publicând in reviste umoristice. Dupa absolvirea facultatii in 1884, profeseaza in jurul Moscovei. In 1886, incepe colaborarea la revista Novoe Vremia (Timpuri noi), condusa de Alexei Suvorin, cel ce ii va fi editor. In aceasta perioada, publica proza, lucrând si la piesele sale de teatru. In 1890, efectueaza un voiaj in insula Sahalin, unde recenzeaza populatia. In timpul voiajului sau in Italia, din 1894, starea sanatatii sale se inrautateste. In 1896, il cunoaste pe Constantin Stanislavski, care ii va regiza piesele de teatru. Dintre lucrarile sale, mentionez piese de teatru Platonov sau piesa fara titlu (in 1881), Asupra efectelor nocive ale tututnului (1886), Cantecul lebedei (1887), Ivanov (1887), Jubileul (1891). Pescarusul (1896), Unchiul Vania (1897), Trei surori (1901) sau Livada cu visini (1904), povestiri: Moartea unui slujbas, Grasul si slabul, Cameleonul, Acasa, Kastanka, Vioara lui Rotschild, Casa cu mezanin, Omul in carapace, Arhiereul, precum si unele nuvele: Drama la vanatoare, Trei ani sau Viata mea.
In 1901, se casatoreste cu actrita Olga Knipper (1868 - 1959), dar numai dupa trei ani boala i se agraveaza si moare in sanatoriul de la Badenweiler din Germania.

joi, 24 mai 2012

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven (16 dec. 1770 - 26 mar. 1827) compozitor german, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. Beethoven este considerat un compozitor de tranzitie intre perioadele clasica si romantica ale muzicii. El a lasat posteritatii opere nemuritoare, printre care: 9 simfonii - dintre care reamintesc, a 3-a Eroica, a 5-a a Destinului, a 6-a Pastorala, a 9-a cu finalul Oda bucuriei pe versuri de Friedrich von Schiller, 5 concerte pentru pian si orchestra Un concert pentru vioara si orchestra, 32 Sonate pentru pian (printre care a 8-a Patetica, a 14-a Sonata Lunii, a 23-a Appassionata), Sonate pentru vioara si pian, 16 cvartete pentru coarde, precum si Opera Fidelio.
Mediul familial nu ii era tocmai favorabil, sub autoritatea capricioasa a tatalui, un cantaret de curte mediocru, alcoolic notoriu. Observand insa talentul muzical precoce al fiului sau, acesta a incercat sa faca, fara succes, din micul Ludwig un copil-minune, asemenea lui Wolfgang Amadeus Mozart. Beethoven a inceput sa ia lectii de muzica, in jurul varstei de 10 ani, cu organistul Christian Gottlob Neefe. Acesta recunoaste dotarea muzicala exceptionala a tanarului Beethoven si, cu sprijinul Arhiepiscopului din Bonn, Maximilian Franz, ii faciliteaza in 1787 o calatorie la Viena. Aici ia probabil cateva lectii cu Mozart, dar trebuie sa se intoarca dupa scurt timp la Bonn, din cauza inbolnavirii si mortii mamei sale. In urmatorii patru ani lucreaza cu capela curtii si cu orchestra teatrului din Bonn, avand astfel prilejul sa-si imbogateasca cunostintele muzicale cu operele aflate in circulatie in acel timp.
In noiembrie 1792, Beethoven pleaca pentru a doua oara la Viena, unde devine elevul lui Joseph Haydn, mai tarziu si al lui Antonio Salieri. In capitala imperiului habsburgic, Beethoven reuseste sa castige favorurile aristocratiei vieneze prin concerte private, cu care ocazie capata faima de virtuos pianist si de compozitor.
Prin anul 1818, Beethoven devine complet surd, singura modalitate de a comunica cu interlocutorii erau caietele de conversatii, in care acestia scriau in loc sa vorbeasca. Surditatea nu i-a intrerupt insa creatia artistica, in 1819 compune "Variatiile-Diabelli" pentru pian, in 1820 se executa prima versiune a "Missei Solemnis", realizeaza ultimele sale sonate pentru pian si cvartetele de coarde, in sfarsit, Simfonia a IX-a. In ziua de 7 mai 1824 a avut loc la Viena prima auditie a Simfoniei a IX-a. Succesul a fost triumfal, s-ar putea spune revolutionar. Beethoven a fost intampinat cu cinci salve de aplauze, cand, potrivit etichetei, insasi familia imperiala era salutata la intrarea in sala doar cu trei salve. Simfonia a dezlantuit un entuziasm delirant, multa lume plangea. Beethoven, care se gasea pe scena cu fata la orchestra, nu percepea nimic din cele ce se petreceau in sala, unde lumea ridicata in picioare striga si isi agita palariile. Una din soliste l-a intors pe Beethoven cu fata la public, putand astfel sa-si traiasca triumful.
Tot mai bolnav, fiind tintuit la pat inca din decembrie 1826, Beethoven moare la 26 martie 1827, in urma unei boli de ficat. La inmormantarea in cimintirul Währinger au luat parte mii de locuitori ai Vienei, cuvantul de adio l-a rostit poetul Franz Grillparzer. A fost ulterior de doua ori exhumat si reingropat in Cimitirul Central din Viena.
Bustul lui Beethoven, realizat de catre sculptorul roman Constantin Baraschi, l-am intalnit in Parcul Herastrau.

sâmbătă, 19 mai 2012

William Shakespeare

William Shakespeare (23 apr. 1564 - 23 apr. 1616) a fost un dramaturg si poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleza. El este adesea numit poet national al Angliei si Poet din Avon (Bard of Avon) sau Lebada de pe Avon (The Swan of Avon). Lucrarile sale au supravietuit, incluzand unele colaborari, alcatuite din aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, si alte multe poezii. Piesele lui de teatru au fost traduse in fiecare limba vorbita si sunt jucate mai des decat cele ale oricarui alt dramaturg.
William Shakespeare s-a nascut si a crescut in Stratford-upon-Avon. La varsta de 18 ani, el s-a casatorit cu Anne Hathaway, cu care acesta a avut 3 copii: Susanna, si gemenii Hamnet si Judith. Intre anii 1585 si 1592, el a inceput o cariera de succes in Londra ca actor, scriitor si proprietarul unei parti a unei companii de jocuri numita “Oamenii Lordului Chamberlain”, mai tarziu stiuta ca “Oamenii Regelui”. Se pare ca el s-a retras la Stratford in jurul anului 1613, unde a murit 3 ani mai tarziu.
Shakespeare a scris majoritatea muncii sale cunoscute intre 1589 si 1613. Piesele lui de inceput au fost in special comedii si istorii, genuri pe care el le-a ridicat la punctul maxim de rafinament si arta pana la sfarsitul secolului al 16-lea. . Dupa aceea, el a scris in special tragedii inainte de aproximativ 1608, incluzand Hamlet, "Regele Lear" si Macbeth, considerate unele dintre cele mai stralucite lucrari in limba engleza. In ultima parte a vietii, el a scris comedii tragice, de asemenea stiute ca aventuri romantice, si a colaborat cu alti dramaturgi.
Dupa 1606-1607, Shakespeare a scris putine piese de teatru si nici una nu ii sunt atribuite dupa 1613. Ultimele trei piese ale sale au fost colaborari, probabil cu John Fletcher, care i-a succedat ca dramaturg pentru "Oamenii regelui".
Shakespeare a murit la 23 aprilie 1616. Susanna s-a casatorit cu un medic, John Hall, in 1607, iar Judith s-a casatorit cu Thomas Quiney, un podgorean, cu doua luni inainte de moartea lui Shakespeare.
Bustul prezentat astazi, l-am intalnit in Parcul Herastrau.

duminică, 13 mai 2012

Ion Luca Caragiale

In Parcul Tei am gasit o alta statuie a lui Ion Luca Caragiale.

Detalii despre marele scriitor roman, puteti gasi in postarea mea din 26 octombrie 2011.

marți, 8 mai 2012

Bernardo O'Higgins

Ultimul bust intalnit in PIata Americii Latine este cel al lui Bernardo O'Higgins Riquelme (20 aug. 1778 – 24 oct. 1842) lider al luptei chiliene pentru independenta care, impreuna cu fostul sau coleg de la scoala aristrocratica de la Madrid, José de San Martín, a eliberat Chile de dominatia coloniala spaniola. Desi a fost al doilea Director Suprem al statului Chile (1817–1823), el este considerat a fi unul dintre parintii fondatori ai acestui stat, intrucat a fost primul care a detinut acest titlu cand statul a fost complet independent. O'Higgins era de origine irlandeza si basca.

duminică, 6 mai 2012

Jose Artigas

Alaturi de bustul lui Jose de San Martin in Piata Americii Latine am gasit bustul lui José Gervasio Artigas (19 iun. 1764 - 23 sep. 1850) om de stat, general, eroul national al statului Uruguay, supranumit parintele independentei uruguayene.
Este pretuit pentru realizarile sale exceptionale in cursul razboiului de independenta si pentru ideile sale democrate si pro-Americane. A luptat contra spaniolilor, fapt la care l-a ajutat buna cunoastere a teritoriilor aflate la nord de Rio Negro si la sud de teritoriul aflat pe atunci sub dominatie portugheza, precum si cunoasterea teritoriilor indienilor charrua. Mai tarziu, a luptat impotriva regimului unitarian instalat la Buenos Aires, impotriva Imperiului Portughez si a Imperiului Brazilian, contribuind astfel la independenta patriei sale, care a fost obtinuta pe cand el se afla in Paraguay, unde s-a autoexilat si unde a si murit in 1850.
Ramasitele sale pamantesti au fost aduse in patrie in 1855 si depuse in Cementerio Central din Montevideo, iar in anul 1977 au fot mutate in mausoleul din Plaza Independencia.

sâmbătă, 5 mai 2012

José de San Martín

José Francisco de San Martín Matorras, cunoscut sub numele de José de San Martín (25 feb. 1778 – 17 aug. 1850), a fost un general argentinian, lider al luptei pentru independenta din jumatatea sudica a Americii de Sud.
In 1808, dupa ce a luptat in armata spaniola in Razboiul Peninsular impotriva Frantei, si dupa ce a participat la mai multe bataliei, cum ar fi cea de la Bailén, San Martín a inceput sa aiba contacte cu sudamericani sustinatori ai independentei fata de Spania.
In 1812, a plecat din Anglia spre Buenos Aires, unde si-a oferit serviciile Provinciilor Unite ale Americii de Sud (Argentina de astazi). Dupa batalia de la San Lorenzo din 1813, si dupa o perioada in care a condus Armata Nordului in 1814, a inceput sa-si aplice planul de infrangere a armatei spaniole ce ameninta Provinciile Unite din Perú Superior, luand un drum putin umblat catre Viceregatul Peru. Acest obiectiv a impus infiintarea unei noi armate, Armata Anzilor, in Provincia Cuyo, Argentina. De acolo, el a condus Traversarea Anzilor in Chile si a invins armatele spaniole in batalia de la Chacabuco si in cea de la Maipú din anul 1818, eliberand astfel Chile de sub dominatia regalista. Apoi a plecat pe mare cu scopul de a ataca fortareata spaniola de la Lima, Perú.
La 12 iulie 1821, dupa ce a ocupat partial Lima, San Martín a fost numit Protector al Perúlui, iar la 28 iulie s-a declarat oficial independenta Perului. Dupa un an, in urma unei intalniri cu usile inchise cu libertadorul Simón Bolívar tinuta la Guayaquil, Ecuador, la 22 iulie 1822, Bolívar si-a asumat misiunea de eliberare a Perului. San Martín a plecat pe neasteptate din tara si a renuntat la comanda armatei sale, iesind din activitatea politica si militara. El s-a mutat in 1824 in Franta. Detaliile intalnirii din 22 iulie nu au fost clarificate de istorici nici astazi.
Impreuna cu Simón Bolívar, San Martín este considerat unul dintre Eliberatorii Americii de Sud spaniole. El este eroul national al Argentinei, tara in care cea mai inalta decoratie se numeste Ordinul Eliberatorului San Martin.
Bustul de astazi l-am intalnit in selectul cartier Primaverii, in Piata Americii Latine.miercuri, 2 mai 2012

Michael Jackson

Michael Joseph Jackson (29 aug. 1958 – 25 iun. 2009), supranumit Regele muzicii pop, a fost un renumit cantaret american, care a adus contributii importante muzicii, dansului si modei. Imensul succes comercial si o viata personala mult prea controversata l-au tinut in cultura muzicii timp de patru decenii. Michael Jackson este recunoscut ca fiind cel mai de succes artist din toate timpurile potrivit Guiness World Records.
Al saptelea copil al familiei Jackson, Michael a debutat in anul 1964 alaturi de fratii sai, in formatia The Jackson 5, ca principal vocalist, fiind cel mai tanar membru. Si-a inceput cariera solo in 1971, in timp ce inca era membru al formatiei. Albumul „Thriller”din anul 1982 ramane cel mai vandut album din toate timpurile, „Off the Wall” (1979), „Bad” (1987), „Dangerous” (1991) sau „HIStory” (1995) numarandu-se si ele printre cele mai vandute albume din istorie. Michael este creditat ca fiind cel ce a transformat videoclipul dintr-un instrument de promovare intr-o forma de arta desavarsita, prin videocplipurile unor piese precum „Billie Jean”, „Beat it” sau „Thriller”, devenind primul artist de culoare care are succes la postul MTV.
Michael Jackson este unul dintre putinii artisti care au intrat de doua ori in Rock and Roll Hall of Fame. Printre alte realizari se numara si 13 recorduri Guinness, incluzand recordul pentru „ cel mai de succes entertainer din toate timpurile”, 14 premii Grammy, 26 premii American Music Award, 12 premii World Music Awards), 17 single-uri numarul unu in Statele Unite (incluzad 4 ca membru al formatiei The Jackson 5) si vanzari de peste 800 de milioane de discuri, fiind unul dintre cei mai vanduti artisti din istorie. Michael Jackson a strans si a donat peste 300 de milioane de dolari prin intermediul a 39 de actiuni de caritate si prin intermediul propriei sale fundatii, Fundatia Heal the World.
Viata personala a lui Michael Jackson a generat numeroase controverse de-a lungul timpului. Infatisarea lui Michael a suferit modificari inca din anii '70, devenind tot mai alb. Desi a fost acuzat de pedofilie in 1993, ancheta penala a fost inchisa din cauza lipsei de dovezi. A fost casatorit de doua ori si este tatal a trei copii, provocand mai multe controverse in legatura cu cresterea lor. In 2005, Michael Jackson a fost judecat si gasit nevinovat de inca o acuzatie de abuz sexual.
Michael Jackson a murit la 25 iunie 2009, intr-un spital din Los Angeles, in urma unui stop cardiac suferit la locuinta sa. Moartea lui a atras atentia intregii lumi, ceremonia de comemorare fiind urmarita de aproximativ un miliard de oameni.
Aleea din parcul Herastrau pe care care se afla monumentul, dezvelit de catre ProFM si ProTV in septembrie 2009, se numeste Michael Jackson.marți, 1 mai 2012

Grigore Vieru

Grigore Vieru, (14 feb 1935 - 18 ian. 2009) a fost un poet roman din Republica Moldova, ales membru corespondent al Academiei Romane in anul 1993.
Student fiind debuteaza editorial in anul 1957 cu o placheta de versuri pentru copii, “Alarma”, apreciata de critica literara. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creanga” din Chisinau, facultatea Filologie si Istorie. Se angajeaza ca redactor la redactia numita revista pentru copii „Scanteia Leninista”, actualmente „Noi”, si ziarul "Tanarul leninist", actualmente "Florile Dalbe" .La 8 iunie 1960 se casatoreste cu Raisa, profesoara de limba romana si latina, nascuta Nacu si se angajeaza ca redactor la revista „Nistru”, actualmente „Basarabia”, publicatie a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Între anii 1960–1963 este redactor la editura „Cartea Moldoveneasca". Anul 1968 aduce o cotitura în destinul poetului, consemnata de volumul de versuri lirice “Numele tau”, cu o prefata de Ion Druta. Cartea este apreciata de critica literara drept cea mai originala aparitie poetica. În chiar anul aparitiei devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatura nationala contemporana. Grigore Vieru a fost membru PCUS din anul 1971.
La sfarsitul anilor '80, Grigore Vieru se gaseste în prima linie a Miscarii de Eliberare Nationala din Basarabia, textele sale (inclusiv cantecele pe versurile sale) avand un mare rol în desteptarea constiintei nationale a romanilor din Basarabia. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular si se afla printre organizatorii si conducatorii Marii Adunari Nationale din 27 august 1989. Participa activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din R.S.S.M. în care se voteaza limba romana ca limba oficiala si trecerea la grafia latina.
Pe data de 16 ianuarie 2009 poetul a suferit un grav accident de circulatie iar doua zile mai tarziu a incetat din viata ca urmare a unor politraumatisme interne si cerebrale, cu sanse minime de supravbietuiere.
Un monument ridicat în cinstea poetului basarabean Grigore Vieru, a fost dezvelit cu ocazia implinirii a doi ani de la moartea sa, pe aleea Cariatidelor din parcul Herastrau, în prezenta primarului general al capitalei, Sorin Oprescu.
Opera, executata de sculptorul Paul Razvan Mihaescu, este formata dintr-un bust din bronz amplasat pe un soclu din piatra. Mihaescu a început lucrarea în anul 2009 si a finalizat-o anul trecut. Suma platita de municipalitate pentru dreptul de autor, transpunere în bronz si amplasare se ridica la 262.200 de lei (aproximativ 60.000 Euro).