Arcul de Triumf este situat pe soseaua Kiseleff si constituie cel mai important monument dintr-o suita de opere comemorative dedicate celebrarii victoriilor repurtate de armata romana in Primul Razboi Mondial, precum si fauririi Marii Uniri din decembrie 1918. Amplasamentul nu a fost cu desavarsire nou. In octombrie 1878, armata romana, victorioasa in Razboiul de Independenta, a celebrat incheierea razboiului printr-o parada militara sub un Arc de Triumf, ridicat de Primaria Bucurestilor in onoarea ostasilor romani intorsi de pe campurile de lupta de la Plevna.
Actualul Arc de Triumf a fost construit in 1922, dupa planurile arhitectului Petre Antonescu. Atunci, pe o structura de beton armat, au fost realizate, in stucatura, lucrarile decorative, inclusiv marile statui ale ostenilor, care flancheaza constructia pe ambele laturi. Pe 15 octombrie 1922, cu prilejul ceremoniei de incoronare a Regelui Ferdinand si Reginei Maria ca suverani ai Romaniei Mari, Guvernul a organizat o serie de festivitati, printre care si o parada militara, pe Soseaua Kiseleff, trupele trecand pe sub Arcul de Triumf.
Definitivarea monumentului s-a desfasurat in anii 1935-1936, sub conducerea aceluiasi arhitect, decoratiunile exterioare capatand forma lor definitiva.
In forma sa actuala, Arcul de Triumf se inscrie intr-un paralelipiped cu baza de 25x11,5 m si inaltimea de 27 de metri. Este decorat cu basoreliefuri si medalioane ce poarta semnaturile lui Ion Jalea, Cornel Medrea, Alexandru Calinescu, Mihai Onofrei, Constantin Baraschi si Max Constantinescu. Sub cornisa, pe partea superioara a monumentului, se afla un brau ornamental cu frunze de laur. Pe suprafata arcadei sunt inscrise denumirile unor zone si localitati “Cerna, Jiu, Olt, Dragoslavele, Neajlov, Marasti, Marasesti, Razoare, Vrancea, Muncelu si Cosna“ in care armata romana a desfasurat lupte foarte grele in timpul Primului Razboi Mondial.
Pe laturile din dreapta si din stanga ale Arcului de Triumf se pot citi urmatoarele inscriptii omagiale: "Glorie celor ce prin lumina mintii si puterea sufletului au pregatit unitatea nationala" si "Glorie celor care prin jertfa lor au infaptuit unitatea nationala".
Comentarii