Alexandru Ioan Cuza


Chiar la intrarea in Mitropolie, gasim statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Alexandru Ioan Cuza (20 martie 1820 – 15 mai 1873), primul domnitor al Principatelor Unite si al statului national Romania. Acesta a participat activ la miscarea revolutionara de la 1848 din Moldova si la lupta pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 si al Tarii Romaneşti, înfaptuindu-se astfel unirea celor doua tari române. Devenit domnitor, Cuza a dus o sustinuta activitate politica si diplomatica pentru recunoasterea unirii de catre puterea suzerana si puterile garante si apoi pentru desavarsirea unirii Principatelor Române prin înfaptuirea unitatii constitutionale si administrative, adoptand oficial, in 1862, numele de Romania.
Cuza a fost obligat sa abdice în anul 1866 de catre o larga coalitie a partidelor vremii, denumita si Monstruoasa Coalitie, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor sai, care au reactionat astfel fata de manifestarile autoritare ale domnitorului.
Statuia lui Alexandru Ioan Cuza, opera sculptorului Paul Vasilescu, a fost dezvelita in data de 20 martie 2004 de catre presedintele Romaniei din acel moment, Ion Iliescu cu ocazia aniversarii a 184 de ani de la nasterea domnitorului. Oficialitatile romane au privit amplasarea statuii in Bucureşti pe locul unde a fost ales domn al Romaniei, ca pe o reparare morala si istorica, intrucat Bucurestiul nu avea nicio statuie a primului domnitor al Romaniei moderneintrucat capitala Romaniei nu avea nicio statuie a primului domnitor al României moderne.

Comentarii