Carol Davila

Statuia amplasata in fata corpului central al Facultatii de Medicina este opera sculptorului Carol Stork, realizata din marmură cenusie si evocă figura lui Carol Davila (prenumele sau complet era Carlos Antonio Francesco), medic şi farmacist roman de origine italiana, născut la Parma. Acesta a avut un rol fundamental la organizarea invatamantului medical din Romania, fiind si profesor de chimie la Universitatea din Bucuresti, iar in anul 1860 a fost ridicat la rangul de general. A fost cel ce a organizat serviciul romanesc de ambulante.
Daca observati cu atentie orice poza sau statuie de ale lui Carol Davila, veti observa ca acesta sta cu un brat indoit la spate. Nu este o pozitie luata pentru a-i aduce autoritate si seriozitate, ci una necesara deoarece bratul cu pricina ii era paralizat in urma reumatismului facut din cauza primei lui locuinte intunecoase si umede, de pe cheiul Dambovitei.
Statuia a fost ridicata la initiativa Primului Congres Medical National, care a avut loc la Bucuresti in anul 1884. Statuia a fost inaugurata 19 ani mai tarziu, in ziua de 12 octombrie 1903, odata cu cladirea Facultatii de Medicină, la intrarea careia este amplasata.

Comentarii