Fantana Lahovary


In Piata Natiunilor Unite, de langa Opereta, am gsit Fantana Lahovary.
Gheorghe I. Lahovary (1 iunie 1838 - 13 iunie 1909) a fost un inginer si scriitor roman, membru de onoare al Academiei Romane din anul 1901. Lahovary a studiat la Heidelberg si la Scoala Politehnica din Karlsruhe, unde a obţinut diploma de inginer. După intoarcerea in tara, din 1862, a fost numit inginer la Ministerul Lucrarilor Publice si după un timp a trecut ca inginer in cadrul Postelor si Telegrafului, unde a devenit director general in perioada 1873-76. A initiat impreuna cu Al. Cantacuzino infiintarea Societatii Geografice Romane, fiind sustinut si incurajat de catre regele Carol I. In anul 1893 a fost numit presedinte la Inalta Curte de Conturi unde a contribuit la elaborarea legilor, cea mai importanta dintre acestea fiind "Legea contabilitatii statului".
Fantana Lahovary a fost ridicata de catre printesa Zoe Sutu in 1903, in fata Salii de Tir si Gimnastica. Monumentul - fantana il comemoreaza pe politicianul si ziaristul George Lahovari. Dupa demolarea Teatrului Regina Maria (fosta Opereta) in 1986, statuia a fost undeva pastrata, pentru ca la sfarsitul anilor '90 sa reapara instalata in parculetul din spatele Blocului Turn. Cand au inceput lucrarile la Asezamintele Nadia Comaneci monumentul a fost plasat in fata Blocului Gioconda unde se afla si acum.

Comentarii

VISiena a spus…
... Bucuresti, mon amour ...
Miehs a spus…
Zbârci! Comemoratul este George Em. Lahovari. Vezi la http://ro.wikipedia.org/wiki/F%C3%A2nt%C3%A2na_Lahovari.
AB a spus…
@Miehs pai si eu ce am spus?
GRINTZ-2011 a spus…
Ziaristul comemorat era cunoscut mai ales cu prenumele Emil, iar monumentul a fost ridicat de vaduva Lahovary initial pe locul unde a avut loc faimosul duel intre Emil Lahovary si Nicolaie Filipescu, politician conservator, duel in care primul si-a pierdut viata. Amanunte f interesante le da Radu Razvan ( http://aristoromania.blogspot.com/2009/06/lahovary-family-freguently-spelt.html) pe blogul sau, unde intervine si un urmas al Lahovarilor, Paul Konstantin Lahovary.
AB a spus…
@Andreea, Alice multumesc pentru comentariu. Pagina indicata este extrem de interasanta
turistinbucuresti a spus…
Pe locul fostei săli a "Societăţii de dare la semn" sau "Sala de Tir şi Gimnastică", a fost ridicat în perioada interbelică, Teatrul "Regina Maria", unde a funcţionat și Opera Română încă din 1950, cam pe malul Dâmboviţei de astăzi, în zona unde există acum blocul geamăn Sitraco ( cel din dreapta).