Monumentul Pompierilor


In asa numitul Centru Civic, in fata Hotelului Mariott, am gasit monumentul Pompierilor. Acesta a fost ridicat pe Dealul Spirii, in fata fostului Arsenal al Armatei, din initiativa unui comitet de patrioti bucuresteni. Creatie a sculptorului Wladimir Hegel, monumentul a fost inaugurat la 13 septembrie 1901, fiind una dintre cele mai reprezentative lucrari de arta monumentala dedicate eroilor revolutiei romane de la 1848. In anii `80, ca urmare a construirii Casei Poporului -in prezent, Palatului Parlamentului - monumentul a fost mutat in actuala locatie.
Avand la baza un postament hexagonal din piatra, monumentul se compune dintr-un piedestal masiv, cu inaltimea de 5 m, in forma de trunchi de piramida, cu un brau spre partea inferioara si cu un ornament arhitectural, sugerand un capitel, la partea superioara. Compozitia statuara, avand o inaltime de 2,5m, reprezinta o femeie distinsa, cu chip solar, care tine in mana stanga o trompeta, iar cu cealalta mana sprijina trupul unui militar ranit. Femeia simbolizeaza "Victoria inaripata", care anunta multimii izbanzile idealurilor revolutiei romane de la 1848. Pe latura din fata a monumentului este fixata o placa de bronz cu inscriptia: "Luptatorilor de la 13 septembrie 1848, poporul roman recunoscator, MDCCCL (1900)".
Pe aceeasi placa sunt infatisate o casca de pompier, o compozitie heraldica, precum si un vultur cu aripile intinse. Pe latura opusa este fixata o placa de bronz, pe care scrie: "In aducerea aminte a luptei sustinuta in acest loc de pompierii Bucurestilor, comandati de catre capitanul Zaganescu, si de Batalionul II din Reg. 2 linie sub comanda col. Radu Golescu contra unei divizii de armata turceasca comandata de Cherim Pasa".

Comentarii