Nicolae Titulescu


La intersectia Bulevardului Nicolae Titulescu cu Strada Banu Manta, in fata primariei Sectorului 1, intr-un mic parculet, am gasit bustul lui Nicolae Titulescu (4 martie 1882 – 17 martie 1941), diplomat si om politic roman, in repetate randuri ministru, fost presedinte al Ligii Natiunilor.
Dupa terminarea in anul 1900, cu premiul de onoare a liceului "Carol I" din Craiova, studiaza dreptul la Paris unde isi obtine si doctoratul.
In 1905 s-a intors in Romania ca profesor de drept la Universitatea din Iasi, iar in 1907 se muta in Bucuresti. In urma alegerilor din anul 1912, devine deputat pe listele Partidului Conservator-Democrat condus de Take Ionescu, pentru ca cinci ani mai tarziu sa devina membru al guvernului condus de Ion I. C. Bratianu ca Ministru al Finantelor.
In vara anului 1918, impreună cu alti fruntasi romani (Take Ionescu, Octavian Goga, Traian Vuia, Constantin Mille) infiintează la Paris Comitetul National Roman, cu scopul de a propaga in opinia publica internationala dreptul poporului roman la unitatea nationala.
Intre anii 1928 si 1936, Nicolae Titulescu a fost de mai multe ori Ministru de Externe. Incepând cu anul 1921 a functionat ca delegat permanent al Romaniei la "Liga Natiunilor" de la Geneva, fiind ales de doua ori (in 1930 şi in 1931) Presedinte al acestei organizatii.
In 1936, regele Carol al II-lea il indeparteaza din toate functiile oficiale si il obliga sa parasească tara. Stabilit la inceput in Elvetia, apoi in Franta, Nicolae Titulescu a propagat chiar si in exil prin conferinte si articole de ziare ideea prezervarii pacii, anticipand pericolul unui nou razboi.
Nicolae Titulescu moare la Cannes, dupa o lunga suferinta, la data de 17 martie 1941.
Bustul prezentat astazi este opera marelui nostru artist, sculptorul Ion Irimescu.

Comentarii

Unknown a spus…
Imi place cum ai comprimat o viata tumultoasa in cateva cuvinte.Felicitari