Dimitrie Brandza


La intrarea in Gradina Botanica, pe partea stanga, in fata Institutului Botanic, am gasit primul dintre cele 2 busturi ale lui Dimitrie Brândză (10/22 octombrie 1846 - 3 august 1895), medic, naturalist si botanist roman, membru titular al Academiei Romane, fondatorul Gradinii Botanice din Bucuresti, care astazi ii poarta numele.
Viata lui se aseamana unui molid incandescent, care trece in goana luminoasa peste bolta, amintindu-ne ca a murit de o boala cardiaca, la numai 49 de ani, dupa ce la 21 de ani devenise, prin concurs, profesor universitar.
Inca din copilarie, a fost un pasionat al cercetarii naturii, indrumat de un naturalist polonez. A urmat apoi studiile secundare la Iasi, stimulat in pasiunea sa stiintifica de dascalul sau Grigore Cobalcescu, naturalist si geolog de seama si de medicul-naturalist Anastasie Fatu, intemeietorul Gradinii Botanice din Iasi. Intrucat i se refuza o bursa corespunzatoare, tatal sau îsi vinde o parte din pamant pentru a-1 trimite pe Dimitrie la studii; obtine cu deplin succes licenta in stiinte naturale (1886) si apoi doctoratul in medicina (1869), cu o teza din domeniul plantelor medicinale, pentru care este distins cu titlul de laureat al Facultaţii de Medicina.
Desfăsoara o fertila cariera didactica, atat ca profesor secundar, cat mai ales ca profesor universitar de botanica si zoologie, initial la Iasi (1867-1874), apoi la Bucuresti (1874-1895) — din anul 1882 fiind titularul primei catedre independente de botanica din Romania. In 1879, la 33 de ani, este ales membru al Academiei (ulterior vicepresedinte al acesteia, spre sfîrşitul vieţii).
A fost un ilustru ctitor si conducator de institutii stiintifice, printre care s-au numarat Gradina Botanica din Bucuresti (dezvoltata dintr-un mic nucleu creat de doctorul Carol Davila) si Muzeul Botanic — din Bucuresti. In 1884, un incendiu a mistuit ierbarele si manuscrisele de nepretuit ale Muzeului Botanic, savantul primind o grea lovitura. Dupa sase ani de stradanii, muzeul a fost insa refacut, in 1892 fiind întregit de Institutul Botanic.
D. Brandza a descoperit numeroase specii de plante rare, printre care Paeonia romanica Brandza, Silene pontica Brandza ş.a. Ca rod al studiului sistematic al florei romanesti, a publicat lucrarea sa fundamentala "Prodromul Florei Romaniei sau Enumeratiunea plantelor pana azi cunoscute in Moldova si Valachia", cuprinzand 2.100 specii, precis determinate si localizate, cu numirile lor stiintifice si populare, reprezentand cea dintai sinteza a florei din Romania. Studiaza de asemenea, sub aspect botanic, Dobrogea, publicand in 1884 o lucrare despre Vegetatiunea Dobrogei. In 1887, termina elaborarea sintezei sale globale despre flora dobrogeana, dar aceasta nu apare decat postum, in 1898, sub ingrijirea geologului Sabba Stefanescu, cu 1.176 de specii. A publicat de asemenea manuale scolare (de geologie, zoologie si botanica, lucrari de istoria botanicii romanesti si universale, scrieri de popularizare a ştiinţei etc.

Comentarii