Emanoil Teodorescu


In Gradina Botanica, mai exact in fata corpul de cladire ce adaposteste Facultatea de Biologie, am gasit bustul lui Emanoil C. Teodorescu (10 mai 1866 - 26 aprilie 1949), botanist roman, membru titular al Academiei Romane din anul 1945.
Emanoil C. Teodorescu a urmat Liceul „August Treboniu Laurian" din Botosani, apoi Sectia de Stiinte Naturale a Universitatii din Iasi, unde printre dascalii sai s-a numarat marele geolog Grigore Cobalcescu. A continuat studiile sustinandu-si doctoratul in 1899. Teza sa trata despre influenta diferitelor radiatii luminoase asupra formei si structurii plantelor si s-a bucurat de un deosebit rasunet in lumea stiintifica.
Emanoil Teodorescu si-a inceput cariera universitara ca asistent la Iasi, dar ulterior, intre 1907 si 1935, a fost profesor de fiziologie vegetala la Universitatea din Bucureşti si director al Institutului Botanic. Tot el a organizat cel dintai Laborator de anatomie si fiziologie vegetala din Romania.
Emanoil Teodorescu a fost intemeietorul invatamantului romanesc de fiziologia plantelor si un specialist de notorietate mondiala in algologie (studiul algelor).
Pe cand activa in cadrul unui laborator de biologie vegetala, un cercetator i-a atasat intr-o zi un pedometru: la capatul zilei, aparatul a inregistrat distanta parcursa de botanist pe campurile de experienta: 26 de kilometri!

Comentarii