miercuri, 5 octombrie 2011

Carol I


Carol I, Rege al Romaniei, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (10 aprilie 1839 – 10 octombrie 1914), intemeietorul statului national roman modern. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Romane, iar intre 1879 si 1914 a fost protector si presedinte de onoare al aceleiasi institutii.
In cei 48 de ani de domnie, Carol I a obtinut independenta tarii fata de Imperiul Otoman (1877-1788), a redresat economia si a pus bazele unei dinastii. Chiar dupa sosirea lui in tara, parlamentul Romaniei a adoptat la 29 iunie 1866 prima constitutie a tarii, una dintre cele mai avansate constitutii ale timpului. Aceasta a permis dezvoltarea si modernizarea tarii, prin construirea de cai ferate, drumuri, cladiri si prin infiintarea de noi institutii. Pe plan intern, Carol I a cultivat un climat de ordine, disciplina si rigoare, a staruit pentru modernizarea structurilor economice si a fost un arbitru al vietii politice. Suveranul a aratat interes si pentru dezvoltarea invatamantului, a culturii, precum si pentru formarea tinerei generatii de intelectuali. O realizare politica notabila este si obţinerea, in urma Tratatului de la București (1913), a partii de sud a Dobrogei (Cadrilaterul) de la Bulgaria. Carol I este considerat de majoritatea istoricilor cel mai mare om de stat al Romaniei.
Cu o noua si originala ecvestra isi marchează Florin Codre cei 50 de ani de creatie in matca celor doua pasiuni, sculptura si caii. Regele este reprezentat calare, intr-o atitudine imperiala, statuia din bronz cu o greutate de 16 tone impunand si prin inaltime (13 metri, cu tot cu soclu). Inaugurarea acestei statui din Piata Revolutiei a avut loc la data de 6 decembrie 2010.

Niciun comentariu: