miercuri, 2 noiembrie 2011

Gogu Cantacuzino


Gogu Cantacuzino (16 martie 1845 - 21 decembrie 1898) a fost un fruntas liberal, jurnalist si ministru de finante, a fost stranepotul domnitorului Stefan Cantacuzino.
Primele studii le-a facut acasa, dupa care a urmat cursurile Liceului Sf. Sava din Bucuresti. A urmat apoi o perioadă de studii la Paris (1866-1876) urmand cursurile Facultatii de Matematica, timp in care a activat si in cadrul Uniunii romane din Paris.
Intors in tara in anul 1876, devine secretar general al Ministerului de Finante (intre 1877-1879). Dupa aceasta perioada ajunge in pozitia de a dirija monopolurile statului, care includeau producerea si comercializarea de tutun. In perioada de patru ani, cat timp a raspuns de monopolul tutunului, a crescut suprafetele cultivate cu tutun, precum si numarul cultivatorilor care se ocupau cu producerea de plante de tutun, reusind sa cresca astfel semnificativ veniturile statului. A aplicat masuri eficiente si in ceea ce priveste monopolul sarii.
Intre anii 1883-1888 a fost director al cailor ferate, timp in care a fost decorat cu ordinul rusesc Sfantul Stanislav, clasa a II-a de catre tarul Rusiei, pentru contributia pe care a avut-o la incheierea acordului bilateral de comert.
Intre anii 1888-1898 a fost fost la conducerea publicatiei Vointa nationala, perioada in care a avut printre corespondenti si romani din Ardeal, ca de exemplu pe I. Rusu Sirianu, directorul Tribunei din Sibiu.
A fost ministru de finante pe durata mai multor guverne, prin pastrarea sa in aceasta pozitie confirmandu-i-se eficienta in aceasta functie publica.
In anul 1904, membri ai Partidului Naţional Liberal din care a făcut parte au decis sa ii pastreze memoria prin ridicarea unei statui, amplasata in Parcul Icoanei din Bucuresti, opera sculptorului francez Dubois.

Niciun comentariu: