Heydar Aliyev

In Parcul Tei, numit si Parcul constructorilor - poreclit asa datorita vecinatatii cu Facultatea de Constructii, am gasit bustul unui emerit om politic al contenporanietatii Heydar Aliyev, liderul national al poporului azer.
Heydar Aliyev, nascut la 10 mai 1923, in orașul  Nahcivan din Republica Azerbaidjan, intr-o familie de muncitori, a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii de Stat din Baku. Intre 1941 si 1944 el a ocupat un post oficial in Republica Autonoma Nahcivan, iar din 1944, Heydar Aliyev a lucrat în Comitetul Securității de Stat (KGB) ajungand presedintele acestuia intre 1967 si 1969, fiind primul azer care a ocupat aceasta pozitie inalta, devenind general in interiorul sistemului KGB. In iulie 1969, Heydar Aliyev a fost ales prim-secretar al Comitetului Central al P.C. Azerbaidjana si conducator al republicii. Ca rezultat al unor neințelegeri, in 1987, Heydar Aliyev si-a inaintat demisia si a parasit Biroului Politic, precum si Consiliul de Ministri al U.R.S.S.
A fost ales presedintele Republicii Azerbaijan in urma referendumului de la 29 august 1993, functie pe care a detinut-o vreme de 10 ani, pana in 2003. In timpul mandatului sau, Azerbaidjanul a reluat cursa politica externa independenta fata de Rusia si a inceput sa-si dezvolte relatiile cu statele din Europa precum si cu Statele Unite.

Comentarii