Ionel Purica

In Politehnica, ultimul si dupa cum pare, cel mai recent bust este cel al Profesorului Doctor Fizician Inginer Ionel Purica (1925 - 1990).
Despre acesta insa in afara de faptul ca a fost fondatorul invatamantului de reactori nucleari din Romania, nu am gasit nimic. Daca stiti voi ceva, va rog sa imi dati de veste....

Comentarii

În faţa cărei Facultăţi se află acest bust?
Anonim a spus…
Ionel Purica (1925-1990), profesor de teoria reactorilor nucleari, unul dintre promotorii energeticii nucleare în ţara noastră. Ideile sale asupra obţinerii de fluxuri mari de neutroni prin coloane termice interne, precum şi de optimizare a reactorilor nucleari prin teoria jocurilor, se utilizează în marile centre nucleare din lume. Experimentele propuse de el asupra utilizării neutronilor ultrareci pentru detectarea particolelor specifice câmpului gravitaţional fac obiectul unor programe de la Institutul de la Dubua și de la CERN. Abordarea originală a conversiei energiei nucleare direct în energie electrică a condus la creşterea eficienţei celulelor de conversie realizate în ţară. Principiul „Acţiunii Ireversibile Minime”, introdus de profesorul Purica în teoria termodinamicii neliniare, deschide perspetive deosebite de optimizare a ciclurilor termodinamice ale instalaţiilor termice de producere a energiei. Bun cunoscător al potenţialului ştiinţific şi practic din diferite ţări în care s-a dezvoltat industria nucleară, prof. Ionel Purica a iniţiat în anul 1967 colaborarea romano-canadiana în domeniu, fapt care a condus la realizarea centralei nucleare de la Cernavodă.