Jose Artigas

Alaturi de bustul lui Jose de San Martin in Piata Americii Latine am gasit bustul lui José Gervasio Artigas (19 iun. 1764 - 23 sep. 1850) om de stat, general, eroul national al statului Uruguay, supranumit parintele independentei uruguayene.
Este pretuit pentru realizarile sale exceptionale in cursul razboiului de independenta si pentru ideile sale democrate si pro-Americane. A luptat contra spaniolilor, fapt la care l-a ajutat buna cunoastere a teritoriilor aflate la nord de Rio Negro si la sud de teritoriul aflat pe atunci sub dominatie portugheza, precum si cunoasterea teritoriilor indienilor charrua. Mai tarziu, a luptat impotriva regimului unitarian instalat la Buenos Aires, impotriva Imperiului Portughez si a Imperiului Brazilian, contribuind astfel la independenta patriei sale, care a fost obtinuta pe cand el se afla in Paraguay, unde s-a autoexilat si unde a si murit in 1850.
Ramasitele sale pamantesti au fost aduse in patrie in 1855 si depuse in Cementerio Central din Montevideo, iar in anul 1977 au fot mutate in mausoleul din Plaza Independencia.

Comentarii