Michael Jackson

Michael Joseph Jackson (29 aug. 1958 – 25 iun. 2009), supranumit Regele muzicii pop, a fost un renumit cantaret american, care a adus contributii importante muzicii, dansului si modei. Imensul succes comercial si o viata personala mult prea controversata l-au tinut in cultura muzicii timp de patru decenii. Michael Jackson este recunoscut ca fiind cel mai de succes artist din toate timpurile potrivit Guiness World Records.
Al saptelea copil al familiei Jackson, Michael a debutat in anul 1964 alaturi de fratii sai, in formatia The Jackson 5, ca principal vocalist, fiind cel mai tanar membru. Si-a inceput cariera solo in 1971, in timp ce inca era membru al formatiei. Albumul „Thriller”din anul 1982 ramane cel mai vandut album din toate timpurile, „Off the Wall” (1979), „Bad” (1987), „Dangerous” (1991) sau „HIStory” (1995) numarandu-se si ele printre cele mai vandute albume din istorie. Michael este creditat ca fiind cel ce a transformat videoclipul dintr-un instrument de promovare intr-o forma de arta desavarsita, prin videocplipurile unor piese precum „Billie Jean”, „Beat it” sau „Thriller”, devenind primul artist de culoare care are succes la postul MTV.
Michael Jackson este unul dintre putinii artisti care au intrat de doua ori in Rock and Roll Hall of Fame. Printre alte realizari se numara si 13 recorduri Guinness, incluzand recordul pentru „ cel mai de succes entertainer din toate timpurile”, 14 premii Grammy, 26 premii American Music Award, 12 premii World Music Awards), 17 single-uri numarul unu in Statele Unite (incluzad 4 ca membru al formatiei The Jackson 5) si vanzari de peste 800 de milioane de discuri, fiind unul dintre cei mai vanduti artisti din istorie. Michael Jackson a strans si a donat peste 300 de milioane de dolari prin intermediul a 39 de actiuni de caritate si prin intermediul propriei sale fundatii, Fundatia Heal the World.
Viata personala a lui Michael Jackson a generat numeroase controverse de-a lungul timpului. Infatisarea lui Michael a suferit modificari inca din anii '70, devenind tot mai alb. Desi a fost acuzat de pedofilie in 1993, ancheta penala a fost inchisa din cauza lipsei de dovezi. A fost casatorit de doua ori si este tatal a trei copii, provocand mai multe controverse in legatura cu cresterea lor. In 2005, Michael Jackson a fost judecat si gasit nevinovat de inca o acuzatie de abuz sexual.
Michael Jackson a murit la 25 iunie 2009, intr-un spital din Los Angeles, in urma unui stop cardiac suferit la locuinta sa. Moartea lui a atras atentia intregii lumi, ceremonia de comemorare fiind urmarita de aproximativ un miliard de oameni.
Aleea din parcul Herastrau pe care care se afla monumentul, dezvelit de catre ProFM si ProTV in septembrie 2009, se numeste Michael Jackson.



Comentarii