William Shakespeare

William Shakespeare (23 apr. 1564 - 23 apr. 1616) a fost un dramaturg si poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleza. El este adesea numit poet national al Angliei si Poet din Avon (Bard of Avon) sau Lebada de pe Avon (The Swan of Avon). Lucrarile sale au supravietuit, incluzand unele colaborari, alcatuite din aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, si alte multe poezii. Piesele lui de teatru au fost traduse in fiecare limba vorbita si sunt jucate mai des decat cele ale oricarui alt dramaturg.
William Shakespeare s-a nascut si a crescut in Stratford-upon-Avon. La varsta de 18 ani, el s-a casatorit cu Anne Hathaway, cu care acesta a avut 3 copii: Susanna, si gemenii Hamnet si Judith. Intre anii 1585 si 1592, el a inceput o cariera de succes in Londra ca actor, scriitor si proprietarul unei parti a unei companii de jocuri numita “Oamenii Lordului Chamberlain”, mai tarziu stiuta ca “Oamenii Regelui”. Se pare ca el s-a retras la Stratford in jurul anului 1613, unde a murit 3 ani mai tarziu.
Shakespeare a scris majoritatea muncii sale cunoscute intre 1589 si 1613. Piesele lui de inceput au fost in special comedii si istorii, genuri pe care el le-a ridicat la punctul maxim de rafinament si arta pana la sfarsitul secolului al 16-lea. . Dupa aceea, el a scris in special tragedii inainte de aproximativ 1608, incluzand Hamlet, "Regele Lear" si Macbeth, considerate unele dintre cele mai stralucite lucrari in limba engleza. In ultima parte a vietii, el a scris comedii tragice, de asemenea stiute ca aventuri romantice, si a colaborat cu alti dramaturgi.
Dupa 1606-1607, Shakespeare a scris putine piese de teatru si nici una nu ii sunt atribuite dupa 1613. Ultimele trei piese ale sale au fost colaborari, probabil cu John Fletcher, care i-a succedat ca dramaturg pentru "Oamenii regelui".
Shakespeare a murit la 23 aprilie 1616. Susanna s-a casatorit cu un medic, John Hall, in 1607, iar Judith s-a casatorit cu Thomas Quiney, un podgorean, cu doua luni inainte de moartea lui Shakespeare.
Bustul prezentat astazi, l-am intalnit in Parcul Herastrau.

Comentarii