Charles de Gaulle

Charles Andre Joseph Pierre-Marie de Gaulle (22 nov. 1890 - 9 nov. 1970) a fost un general si un politician francez. In 1940 a devenit sef al guvernului francez din exil la Londra, iar in 1945 a fost ales prim-ministru de catre Parlamentul francez. In 1958 a fost ales presedinte al Frantei, post pe care l-a pastrat si dupa alegerile din 1965. Pe 28 aprilie 1969 de Gaulle a demisionat din functia de presedintele al Statului.
Locotenent la inceputul Primului Razboi Mondial, el numit capitan in ianuarie 1915. Ranit dupa prima sa batalie la Dinaut din 15 august 1914, el revine in al 33-lea batalion de infanterie pe frontul Champagne pentru a comanda cu compania a 7-a. La 10 martie 1915 el este din nou ranit la mina stinga, pe Somme. Libertatea si curajul, inteligenta si capacitatile sale strategice, atitudinea sa fata de razboi l-au diferentiat astfel incât comandamentul batalionului i-a propus sa execute functia de adjunct al Comandantului Suprem de batalion.
Din 1919 pina in 1921, de Gaulle este trimis in Polonia, care este aproape de a-si capata independenta, unde el participa la formarea noii armate poloneze, care lupta victorios contra Armatei Rosii. La intoarcere, capitanul de Gaulle incepe sa predea lectii despre arta militara la Scoala Militara din Saint-Cyr, pina ce in 1922 este admis la Scoala Superioara de Razboi. In 1925 el este transferat la Statul-Major al Maresalului Pétain, vice-presedinte al Consiliului Superior de Razboi. In 1927 el este numit comandant al batalionului al 19-lea de tintasi – pedestri la Treves. De Gaulle este transferat in Liban in 1929, unde petrece 2 ani la Beirut cu familia sa. In 1931 el isi incepe activitatea in cadrul secretariatului general de Aparare Nationala din Paris.
In ziua de 9 noiembrie 1970, in timpul unui solitar joc de carti, generalul sufera o ruptura de anevrism. Dupa doar 20 de minute se stinge din viata. Stirea este comunicata abia a doua zi, printr-o scurta alocutiune televizata a lui Georges Pompidou.
Statuia lui Charles de Gaulle din Bucuresti, amplasata la intrarea in Parcul Herastrau dinspre Piata Charles de Gaulle, a fost realizata de sculptorul Mircea Corneliu Spataru, conform unui proiect demarat in 2004, pe vremea când ministru al Culturii era Razvan Theodorescu. Statuia, realizata din bronz, cu o greutate de aproximativ sapte tone, care il reprezinta pe generalul Charles de Gaulle coborând niste trepte, spre piata care-i poarta numele, a fost dezvelita oficial, in 26 septembrie 2006, in prezenta presedintelui Traian Basescu, si a ministrului Culturii de la acea data, Adrian Iorgulescu, cu ocazia celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei de la Bucuresti.Statuia a costat aproximativ 11,3 miliarde de lei vechi, iar soclul pe care este asezata a costat 6 miliarde lei vechi, banii fiind dati de Ministerul Culturii si Primaria Capitalei.

Comentarii