Cristian Paturca

In centrul capitalei, in fata Teatrului National, la Kilometrul 0 al Democratiei, am intalnit monumentul dedicat lui Cristian Paturca (10 sep.1964 - 18 ian. 2011) cantaret, compozitor, revolutionar si prodemocrat roman. Este autorul "Imnului Golanilor" precum si al altor piese cantate la Manifestatiile din Piata Universitatii, in perioada aprilie - iunie 1990, dintre care reamintesc faimoasele: „Mai bine haimana decat tradator, Mai bine huligan decat dictator, Mai bine golan decat activist, Mai bine mort decat comunist!!

In 27 aprilie 2010, Cristian Paturca a fost decorat de presedintele Traian Basescu, cu Crucea Nationala „Serviciul Credincios - clasa a III-a”, cu motivarea: in semn de apreciere pentru inalta sa tinuta morala, pentru curajul si credinta dovedite in apararea si promovarea drepturilor si libertatilor democratice in tara noastra.
Paturca a murit pe 18 ianuarie 2011 la varsta de 46 de ani, dupa o lunga batalie cu tuberculoza. A fost inmormantat la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artistilor, fiind vecin cu Tatiana Stepa, Florian Pittis si Adrian Pintea. A lasat in urma un fiu.

Comentarii