duminică, 1 decembrie 2013

Theodor Burghele

In curtea Spitalului de Urologie ce-i poarta numele am gasit bustul lui Theodor Burghele (12 februarie 1905 - 3 iunie 1977) reputat medic chirurg si urolog, membru titular si presedinte al Academiei Romane. Intre anii 1972 si 1975, a detinut functia de ministru al sanatatii si a fost membru supleant al CC al PCR.
A urmat studii la Facultatea de Medicina din Iasi intre anii 1922 si 1928, obținand in anul 1929, titlul stiințific de doctor in medicina si chirurgie cu teza "Splenomegalia micotica". A urmat apoi cursuri de specializare la Clinica de urologie din Viena (1930-1931). In anul 1937, Burghele a devenit sef de lucrari, iar in 1940 conferențiar la Catedra de Chirurgie de la Spitalul Colțea. In anul 1946, când se inființeaza o clinica de chirurgie a cailor urinare la Spitalul Panduri, a fost numit in funcția de profesor universitar la Facultatea de Medicina din Bucuresti si a preluat conducerea unitații. Intre anii 1957 si 1972 a fost rector al Institutului de Medicina si Farmacie din Bucuresti. A fost membru activ sau de onoare al mai multor societați si foruri medicale din țara sau internaționale: Societatea româna de chirurgie, Academia franceza de medicina, Asociația franceza de urologie, Societatea internaționala de chirurgie, membru asociat al Academiei de Chirurgie din Paris s.a.
Sef de scoala chirurgicala si remarcabil chirurg, prof. dr. Theodor Burghele a abordat o variata gama de probleme, atât in cercetare, cât si in diferitele studii publicate: dinamica cailor urinare superioare, tumorile renale, socul chirurgical, anestezie si reanimare moderna, chirurgie experimentala.

Un comentariu:

Bogdan Condurateanu spunea...

Unde anume este localizat mai exact acest monument?