marți, 16 decembrie 2014

Constantin Brancusi

In zona Drumul Taberei, pe Strada Valea Oltului, am intalnit un bust al lui Constantin Brancusi (19 feb 1876, Hobita, Gorj - 16 mar 1957, Paris) sculptor roman cu contributii covarsitoare la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana.
Copilaria sa a fost marcata de dese plecari de acasa si de ani lungi de ucenicie in ateliere de boiangerie, pravălii si birturi. După ce a urmat Scoala de Arte si Meserii din Craiova intre 1894 si 1898, vine la Bucuresti unde absolva in anul 1902, Scoala de bellearte. In anul urmator, primeste prima comanda a unui monument public, bustul generalului Caro; Davila, care a fost instalat la Spitalul Militar din Bucuresti si reprezintă singurul monument public al lui Brancusi din Bucuresti. Acest bust a fost comandat de un consiliu format de fostul sau profesor Dimitrie Gerota, pentru a îl ajuta pe Brancusi sa plateasca drumul pană la Paris. Cand a terminat lucrarea, aceasta a fost prezentata in fata consiliului, dar receptia a fost nesatisfacatoare, diferite persoane din consiliu avand opinii contrarii despre caracteristicile fizice ale generalului, cum ar fi marimea nasului sau pozitia epoletilor. Infuriat de inabilitatea de a i se intelege sculptura, Brancusi pleaca din sala de sedinte, fara a mai primi a doua jumatate a banilor necesari plecarii sale spre Franta, decizand sa parcurga drumul spre Paris pe jos.
Brâncusi a eliberat sculptura de preponderenta imitatiei mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativa a realitatii, a preconizat exprimarea esentei lucrurilor, a vitalitătii formei, a creat unitatea dintre sensibil si spiritual. In opera sa el a oglindit felul de a gandi lumea al taranului roman. Prin obarsia sa taraneasca si-a aflat radacinile adanci ale operei sale in traditiile, miturile si functia magica a artei populare romanesti. Brancusi a relevat lumii occidentale dimensiunea sacra a realitatii.
Figura centrala in miscarea artistica moderna, Brancusi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai  secolului XX. Sculpturile sale se remarca prin eleganta formei si utilizarea sensibila a materialelor, combinand simplitatea artei populare romanesti cu rafinamentul avangardei pariziene. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cat si importanta acordata luminii si spatiului sunt trasaturile caracteristice ale creatiei lui Brancusi. Opera sa a influentat profund conceptul modern de forma in sculptura, pictura si desen.
Bustul prezentat astazi a fost realizat in anul 2007 din bronz si granit de catre sculptorul Doru Dragusin, se afla la inceputul noului cartier construit, ce poarte numele Constantin Brancusi.
.

Niciun comentariu: