Paul Bran

Pe strada Moxa din centrul orasului, in micuta curte a Facultatii de Finante, Asigurari Banci si Burse Valori si a Facultatii de Economie Alimentara si a Mediului, ambele din cadrul Academiei de Studii Economice am gasit bustul Prof. Univ. Dr.  Paul Bran (2 septembrie 1940 – 26 iulie 2006), rector al ASE intre anii 1994 si 2004.
Nascut în comuna Topolog, judetul Tulcea, si-a fundamentat cariera pe studii în scoli de elita precum Liceul Teoretic „Mircea cel Batran” din Constanta, Facultatea de Finante-Credit a Academiei de Studii Economice din Bucuresti – si si-a continuat-o, din 1965, la catedra si în cercetare. A obtinut titlul de doctor în economie în 1975, cu lucrarea „Decizia financiara în unitatea economica”. A parcurs treptele ierarhiei universitare, îndeplinind functia de rector al ASE Bucuresti. Este fondatorul Academiei de Studii Economice a Republicii Moldova si a fost rector al institutiei în perioada 1991-1994.
Profesorul Paul Bran a desfasurat o activitate sustinuta în AGER – Asociatia Generala a Economistilor din Romania, în calitate de vicepresedinte si, ulterior, de presedinte.
Împlinirea vocatiei manageriale, profesorul Paul Bran a cunoscut-o în calitatea pe care a îndeplinit-o de rector al Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Momentul exercitarii acestei angajante functii a coincis, în buna masura, cu declansarea reformei de substanta a învatamantului nostru superior si a cercetarii academice. La nivelul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, de pe pozitia de rector, profesorul Paul Bran s-a dovedit un incontestabil creator de scoala superioara moderna, deschisa catre perspectivele practicii si analizei economice si, totodata, continuatoare a traditiilor scolii romanesti în domeniu. În acelasi timp, de numele si de personalitatea profesorului Paul Bran raman mereu legate investitii din perioada mandatelor sale de conducere academica, ilustrare, si pe aceasta cale, a racordarii institutionale la standardele internationale. Elocventa, în acest sens, este cladirea care astazi se numeste Paul Bran, unde îsi desfasoara activitatea Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori si Facultatea de Economie Alimentara si a Mediului. În acelasi context, este de subliniat ca sala de lectura a Bibliotecii Centrale a Academiei de Studii Economice, de la etajul 2 al cladirii „Ion N. Angelescu”, se numeste, de asemenea, Paul Bran.
Dincolo de opera stiintifica, de functii si de distinctii, profesorul Paul Bran ramane formatorul unor generatii de profesionisti ai domeniului economic, apreciati si, multi dintre ei, valorizati ca atare, asa cum ramane un îndrumator de caractere, purtator si transmitator al unor lectii de viata mereu actuale.
A murit in anul 2006, in timp ce era presedintele Comisiei de Elaborare a Subiectelor pentru admiterea in ASE cand timp de doua saptamani a lucrat alaturi de alti profesori universitari, intr-o incapere cu aer conditionat. A fost nevoit la un moment dat sa paraseasca incaperea pentru a discuta cu cineva in alt corp al cladirii. Pe fondul oboselii acumulate si al caldurii, dar si din cauza unor probleme cu inima, la intoarcerea in biroul de lucru, profesorului univ. dr. Paul Bran i s-a facut rau, exact pe pasarela pe care a construit-o acum cativa ani si pe care studentii au numit-o  "Pasul lui Bran". 

Comentarii

Anonim a spus…
Buna ziua autorului acestui blog.

Am o rugaminte. Imi puteti da ceva informatii despre Monumentul Tipografului?

Ma intereseaza unde se afla si daca sunt ceva imagini? Pot fi contactat la email info@tipoghid.ro
Multumesc.

Vasile