Alexander Dubček

 



In Parcul de langa Sala Palatului, am intalnit bustul lui Alexander Dubcek (27 nov 1921 – 7 nov 1992) om politic slovac si conducator, pentru scurt timp, al Cehoslovaciei (1968-1969).

Tatal sau s-a mutat din Chicago in Cehoslovacia in timpul Primului Razboi Mondial, fiind unul dintre intemeiatorii Partidului Comunist din Cehoslovacia. In timpul marii depresiuni economice, cand Alexander avea trei ani, familia Dubcek s-a mutat in Uniunea Sovietica, atat pentru a ajuta la construirea socialismului cat si din cauza lipsei de locuri de munca din Cehoslovacia. Alexander Dubcek a crescut la Pishpek (astazi Biskek) in R.S.S. Kirghiza (actual Kargazstan) si in orasul Gorki (astazi Nizhny Novgorod) ca membru al cooperativei industriale Interhelpo. Intreaga familie a revenit in Cehoslovacia in anul 1938, cand tanarul Alexander s-a inscris in Partidul Comunist din Slovacia, transformat in 1948 in filiala slovaca a Partidului Comunist din Cehoslovacia

Dupa razboi a urcat in mod constant in ierarhia de conducere a Cehoslovaciei comuniste. A fost in perioada 1951 - 1955 membru al Adunarii Nationale, parlamentul Rep. Socialiste Cehoslovace. In 1953 a fost trimis la Colegiul Politic din Moscova, pe care l-a absolvit in 1958. In 1955 a devenit membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Slovac, In 1958 a fost ales membru al Comitetului Central al Partidului Comunist din Cehoslovacia, activand ca secretar (1960-1962) si ulterior ca membru al Prezidiului. In perioada 1960-1968, a mai fost ales o data membru al Adunarii Nationale. Dubcek a devenit prim-secretar al Partidului Comunist din Cehoslovacia la data de 5 ianuarie 1968.

Perioada imediat urmatoare a devenit cunoscuta sub numele de Primavara de la Praga. In acest timp, Dubcek si alti reformatori au incercat sa liberalizeze guvernarea comunista si sa creeze un „socialism cu fata umana”. Desi acest lucru a slabit influenta partidului in tara, Dubcek a ramas un comunist devotat si a incercat sa pastreze rolul conducator al partidului. Conducerea sovietica a dorit sa incetineasca sau sa opreasca schimbarile din Cehoslovacia printr-o serie de negocieri, purtate in vara anului 1968. 

In noaptea de 20-21 august 1968 armatele tarilor membre ale Pactului de la Varsovia (cu exceptia Albaniei si Romaniei) au intrat in Cehoslovacia si au preluat controlul asupra orasului Praga capturandu-i pe Dubcek si pe alti lideri reformatori. In aceeasi zi Dubcek si ceilalti au fost dusi la Moscova cu un avion de transport militar, de unde s-au intors cateva zile mai tarziu, iar el si-a pastrat postul de prim-secretar pentru inca o perioada.

Dubcek a fost fortat sa demisioneze din functia de prim-secretar in aprilie 1969, in urma revoltelor cauzate in perioada meciurilor de la Campionatul Mondial de hochei, cand Cehoslovacia batut U.R.S.S. In 1970 a fost exclus din Partidul Comunist si a pierdut postul de deputat in parlamentul slovac si din Adunarea Federala.

In timpul Revolutiei de Catifea din 1989, el a sprijinit  Forumul Civic. Dubcek a fost ales presedinte al Adunarii Federale in 28 decembrie 1989 apoi reales in 1990 si 1992. In momentul rasturnarii conducerii comuniste, Dubcek a descris Revolutia de Catifea ca o victorie a ideii socialismului uman pe care o promovase el. A murit pe 7 noiembrie 1992, ca urmare a ranilor suferite intr-un accident de masina ce a avut loc la 1 septembrie pe autostrada D1, in apropiere de Humpolec.

 

Comentarii