Nicolae Basilescu

 


In Bucurestii Noi, la intrarea in parcul Bazilescu, am gasit bustul lui Nicolae Basilescu (1 ian 1860 – 4 mar 1938), profesor universitar, industrias si filantrop roman ce s-a evidentiat prin inteligenta si ambitia extraordinara care l-au ajutat sa-si depaseasca limitele sociale. S-a remarcat ca o personalitate proeminenta a societatii românesti din secolul XIX, fiind decan al Facultatii de Drept Bucuresti cu cea mai lunga perioada de decanat in istoria acestei institutii. De altfel, din initiativa lui a fost construit actualul sediu, Palatul Facultatii de Drept.

Prin casatoria cu Ecaterina Pascal, e ajuns sa detina mosia Maicanesti-Grefoaicele din nord-vestul Capitalei, ce apartinea de comuna Baneasa din acele timpuri, situata intre Giulesti si Herastrau. In anul 1898, Nicolae Basilescu decide sa creeze un oras model, bazat pe ideea de cooperatiune, pe mosia ce-i apartinea. Tot in acea perioada Basilescu intemeiaza fabrica de caramida, scopul acesteia fiind acela de a fi la indemana celor ce isi vor construi case ieftine in viitorul oras. Construieste tot atunci, o fabrica de bere si de malt. Aduce in oras o fabrica de cazane, fabrica de vagoane Vulcan, o fabrica de uleiuri vegetale, precum si fabricile de tesatorie de pe mosia Damaroaia. In anul 1902, insusi Basilescu se muta in Bucurestii Noi, pentru a da oamenilor o si mai mare incredere in planul sau.

Pe de alta parte, detinea mosia de la Dealu Mare - Urlati specializata in viticultura. Deoarece in anul 1898, viile din România fusesera distruse de filoxera, Basilescu a inceput replantarea cu vita de vie americana pentru a-si revitaliza industria viticola. Pentru a vinde mai bine vinul produs, Nicolae Basilescu a decis sa-l relucreze transformându-l in sampanie. Cu ajutorul  unui specialist francez Bazilescu a construit o fabrica de sampanie, pe care o comercializa prin casa Capsa.

In anul 1943 urmasii familiei Basilescu doneaza Patriarhiei Romane biserica si parcul din jur cu arbori seculari, ramasite ale Codrilor Vlasiei. In anul 2004, parcelarea Bazilescu a fost clasata monument istoric.

 

 

Comentarii