Dan Setlacec

 

Dan Setlacec (2 oct.1921 23 iul. 2009) a fost unul dintre cei mai mari chirurgi pe care i-a avut Romania. Incepand cu anul 1974 a condus Clinica chirurgicala a spitalului Fundeni, unde a salvat mii de vieti, in acelasi timp pregatind si generatii viitoare de medici. 

Dan Setlacec a fost cel care a efectuat primele interventii chirurgicale pentru stenoza mitrala In Romania. Totodata a abordat tratamentul chirurgical al defectelor cardiace congenitale, prin  metoda hipotermiei controlate, care i-a permis sa efectueze interventii pe cord deschis. Ulterior s-a preocupat de chirurgia viscerala, oncologica si endocrinologica.

Este considerat cel mai complex chirurg al epocii sale abordand practic, toata gama interventiilor cunoscute In chirurgia generala. In clinica condusa de el se efectuau annual peste 2.000 de interventii chirurgicale variate, cum ar fi pe stomac, intestine, glanda tiroida, ficat, pancreas, splina si multe altele.

In anul 2000 i-a fost decernat Ordinul National Serviciul Credincios In grad de Mare Cruce „pentru servicii deosebite aduse la apararea sanatatii publice si pentru rezultate remarcabile in domeniul cercetarii medicale”

La implinirea unui an de la trecerea in nefiinta a profesorului doctor Setlacec a fost dezvelit la intrarea in Spitalul Fundeni, un bust din bronz realizat de sculptorul Ionel Stoicescu.  


Comentarii