Nicolae Gh. Lupu

 

La intrarea in curtea spitalului Colentina, am gasit statuia lui Nicolae Gh. Lupu (24 feb 1884 - 30 apr 1966), medic roman, membru titular al Academiei Romane (din 1948), unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai medicinii interne din Romania.

Dupa ce a absolvit Facultatea de medicina din Bucuresti, a lucrat timp de 4 ani, pana in 1913 in laboratorul de medicina experimentala al prof. dr. Cantacuzino. Pe parcursul Primului Razboi Mondial participa la eforturile de limitare a efectelor epidemice. Dupa terminarea razboiului beneficiaza de oportunitatea de a studia in Occident. In perioada 1919-1920 efectueaza studii medicale in mai multe clinici din Elvetia si Franta.

Revenit in tara, dupa anul 1920 incepe activitatea profesionala propriu-zisa, initial ca asistent de clinica medicala ajungand pana la titlul de conferentiar. In 1931 este numit profesor titular la catedra de anatomie patologica, avand o deosebita contributie in reorganizarea acesteia din spitalele capitalei In anul 1936 este numit profesor titular la Spitalul Filantropia. In 1938 preia Clinica Medicala a Spitalului Colentina, ca profesor titular, spital pe care il va transforma in 1949 in Institutul de Medicina Interna, primul institut de acest gen la nivel national, institut unde investigatiile erau de mare amploare: anatomie patologica, citologie si citochimie, histochimie, culturi de tesuturi, radiobiologie, explorari functionale cardiovasculare, respiratorii, histochimie si cu multiple preocupari in domeniul acupuncturii, homeopatiei, medicinii naturiste si a informaticii. In acest prim Institut de Medicina Interna din tara s-au format majoritatea personalitatilor din domeniul medicinii interne.


Comentarii