Titus Ozon

 

Titus Ozon (13 mai 1927  – 24 nov 1996) a fost un fotbalist roman, care a jucat pentru Unirea Tricolor, Dinamo, Progresul si Rapid. Intre 1952 si 1962 a jucat in echipa nationala a Romaniei, pentru care a participat la Jocurile Olimpice din  1952 de la Helsinki. A fost cunoscut pentru driblinguri si executii precise, fiind considerat unul dintre cei mai buni fotbalisti romani din anii '50 si '60.

Fire rebela, Titus Ozon a avut probleme în mai multe randuri cu autoritatile comuniste. Pe cand evolua la Dinamo a jucat cu selectionata primei divizii doua meciuri amicale in  U.R.S.S. si a marcat în ambele. La plecare, sovieticii le-au oferit componentilor echipei noastre, ceasuri Pobeda de slaba calitate, pe care le-au aruncat, acesta fiind primul incident care a starnit nemultumirea regimului comunist

La un meci amical pe care Dinamo Bucuresti l-a disputat tot cu o echipa sovietica, Dinamo Tbilisi, Titus Ozon a facut greseala de a ridiculiza un fundas al echipei adverse, dandu-i mingea printre picioare. Dupa meci, a fost bagat în sedinta de sefi si acuzat ca si-a batut joc de poporul sovietic, fiind sanctionat cu retinere din salariu si arestat la garnizoana o zi.

Se retrage din activitatea de fotbalist în 1964 si ajunge antrenor principal al mai multor echipe din tara, reusind sa antreneze o data si în strainatate nationala Libiei, datorita relatiilor bune dintre Ceausescu si Gaddafi.

Bustul prezentat astazi se afla in parculetul ce ii poarta numele incepand din anul 2002, din fata Garii Obor, in cartierul in care s-a nascut si a inceput sa joace fotbal.

 

 

 

 


Comentarii