Ecaterina Teodoroiu

 


In micutul Parc al  Gazelei de langa Academia Tehnica Militara, peste drum de palatul Bragadiru, am gasit statuia Sublocotentului Ecaterina Teodoroiu (15 ian 1894 - 3 sep 1917).

Nascuta Catalina Vasile Toderoiu, a fost o cercetasa care a murit la sfarsitul bataliei de la Marasesti din Primul Razboi Mondial, luptand in fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Romane.

Provenita dintr-o familie modesta, Ecaterina Teodoroiu a contribuit la infiintarea primelor organizatii de cercetasi din tara. Dupa intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, a activat ca asistenta medicala pe frontul din Oltenia. Din dorinta de a-i razbuna pe toti cei patru frati ai ei care murisera in lupte, Ecaterina a cerut sa fie transferata la o unitate de combatanti. A fost luata prizoniera, a evadat si a fost ranita de doua ori. In spital a fost decorata de casa regala si avansata la gradul de sublocotenent. Din aceasta postura a participat la Batalia de la Marasesti, unde a murit comandand un pluton de infanterie, ultimele ei vorbe fiind: „Luptati baieti! Aparati tara!”.
Celebrata ca eroina nationala dupa terminarea razboiului, imaginea ei a fost la inceput marginalizata si apoi distorsionata de regimul comunist.
Statuia, dezvelita la 1 dec 2019, a fost realizata de catre sculptorul Alexandru Papuc.

Comentarii