Mariana Lucescu

 


In fata salii de sport a Scolii Generale nr 1, din Pantelimon, am gasit statuia Marianei Lucescu (1935 – 2017). Fosta jucatoare de handbal, de baschet si volei, Dna Lucescu a deprins pasiunea pentru acest sport atat de la sotul ei, cat si de la tatal sau, ambii fosti jucatori de rugby. 

Devenita profesoara de educatie fizica si sport, a format prima echipa scolara de rugby in Pantelimon. Antrenoare la Scoala Sportiva nr. 2 din Bucuresti, cea poreclita „Doamna de Fier“ datorita severitatii sale, si-a condus echipele spre câstigarea a patru titluri nationale. Primul dintre ele a fost câstigat in 1973, când elevii ei au reusit sa se impuna in finala in fata unei echipe cu multi jucatori selectionati in loturile nationale de juniori din acele vremuri. 

Mariana Lucescu a uimit pe atunci lumea rugby-ului mondial, fiind prima femeie antrenor al unor formatii de baieti. Din acest motiv, francezii i-au spus „Madame Rugby” in semn de pretuire. In România, in schimb, a fost acceptata greu, fiind antrenori care nu puteau concepe ca pot fi batuti de o femeie. Mariana Lucescu s-a stins din viata, in 1999, dupa ce se autoizolase, iar  ulterior i-a fost acordat post-mortem titlul de antrenor emerit. Unul dintre terenurile de rugby din complexul de la ”Arcul de Triumf” a primit numele ei. 

Statuia din Pantelimon a fost realizata de catre artistul plastic Ion Sideri.


Comentarii