Eroilor transmisionisti

 


Nevoia comunicarii la distanta a existat o data cu inceputurile societatii umane, insa conditiile n-au fost cele favorabile decat la inceputul secolului al XIX-lea. De la telegraful lui Samuel Morse din 1837 ori telefonul lui Alexandre Graham Bell si pana la societatea informationala de astazi drumul a fost lung si anevoios, saltul tehnologic a fost urias, cu efecte immense in plan economic si social. Toate aceste realizari tehnice din a doua jumatate a secolului al XIX-lea au patruns in armatele timpului, inclusiv in armata tanarului stat roman.

Inca din anul 1855 s-a infiintat o scoala absolvita de primii 7 telegrafisti iar in primavara anului 1873 au fost trimisi pentru documentare in Franta, Belgia si Austria ofiteri romani, pe probleme referitoare la instruirea militarilor, la organizarea si functionarea primelor subunitati de telegrafisti. In acelasi an, pe 14 iulie, prin Inaltul Decret nr.1303 al regelui Carol, s-a hotarat infiintarea unei sectii de telegrafisti militari in cadrul batalionului de geniu din armata noastra, acesta fiind actul de nastere al transmisiunilor Armatei Romaniei.

Perioada de dupa Razboiul de Independenta si pana la primul razboi mondial este marcata de multe cautari, pentru aprofundarea si statuarea principiilor si procedeelor de organizare si de asigurare a legaturii in campanie si pe timpul manevrelor, de organizare, inzestrare si folosire in lupta a subunitatilor de transmisiuni militare. Este perioada in care se trecea de la mica specialitate militara de transmisiuni - telegrafisti - la conturarea transmisiunilor ca specialitate distincta, in cadrul careia, alaturi de telegrafisti, se creeaza subunitati de telefonisti, de telegrafie fara fir, de curieri, etc. Apar acum primele regulamente si primele manuale de specialitate.

Cu toate stangaciile si existenta unor prevederi care astazi par desuete, acest moment trebuie marcat ca fiind de mare importanta pentru arma. Este momentul in care, la nivel teoretic, arma transmisiuni incepe sa fie privita ca un organism complex, cu reguli exacte si cu un cadru organizatoric-functional bine conturat in cadrul armatei.

Separarea definitiva a transmisiunilor de arma geniului, prin infiintarea Comandamentului transmisiunilor, a scolilor de ofiteri si subofiteri si a Centrului de instructie al transmisiunilor, s-a produs la 1 iulie 1942, prin Decretul nr.3818. In cel de-al doilea razboi mondial atat in compania din est, cat si in cea din vest, transmisiunile si-au facut datoria pe deplin.

In perioada 1945-1989, in organizarea la varf au existat succesiv Brigada de Transmisiuni, Comandamentul Transmisiunilor si Comandamentul Trupelor de Transmisiuni, avand rol de reglementare a domeniului (regulamente, instructiuni, dispozitii, manuale, etc.) pentru intreaga armata, cat si rol executiv operativ pentru organizarea, realizarea si exploatarea sistemelor de transmisiuni de la toate esaloanele.          

Pentru a marca implinirea a 150 de ani de la infiintarea armei transmisiunilor, a fost inaugurat pe 20 decembrie 2023, Monumentul Eroilor Transmisionisti, ce se gaseste in Sectorul 5, la intersectia Bulevardului Ghencea cu Strada Antiaeriana




Comentarii